Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

"Must-have" για παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

"Must-have" για  παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

                       

Αν και υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι διαταραχών αισθητηριακής επεξεργασίας και το κάθε παιδί  είναι ξεχωριστό, μπορούμε να πούμε οτι πολλά παιδιά βοηθούνται απο κάποια "μικροπράγματα", όπως θα μπορούσε να πει κανείς.
Ακολουθούν κάποια απο τα πιο συνηθισμένα και βοηθητικά μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γονέας, εκπαιδευτικός ή θεραπευτής για να βοηθήσετε και να κατανοήσετε το παιδί σας.



 Βιβλία...

Αρχικά θα ήταν ωφέλιμο, ειδικά οι γονείς, να κατανοήσουν  τις ανάγκες του παιδιού τους και ένας εύκολος και καλός τρόπος θα ήταν να διαβάσουν ορισμένα βιβλία. Τα περισσότερα απο αυτά είναι στα αγγλικά αλλά πραγματικά μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα για τον τρόπο που το παιδί αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του και τις ανάγκες του, καθώς και πολλές ωραίες δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί. Πληκτρολογώντας κάποιος "Sensory Processing Disorders", " Sensory kids" κ.λ.π. μπορεί να βρεί διάφορα βοηθητικά βιβλία. Κάποια απο αυτά είναι το "The Οut-of Sync Child: Recognizing and Coping with Sensory Processing Disorder", "Sensational kids: Hope and Help for children with Sensory Processing Disorder", κ.λ.π.



Βαριά αντικείμενα...

Πολλά παιδιά με Δ.Α.Ε.  έχουν ανάγκη από πίεση  και πολλές φορές φαίνεται πως τα βοηθά να ηρεμήσουν. Γι΄αυτό χρήσιμα θα ήταν αντικείμενα όπως βαριές κουβέρτες, βαριά μαξιλάρια και ρούχα, όπως κάπες κ.ά. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα (κάπα) όσο και σε στιγμές χαλάρωσης (κουβέρτα).


 


Αισθητηριακός εξοπλισμός για καθίσματα...

Μπορείτε  να επιλέξετε κάποια κλασσική καρέκλα πάνω στην οποία θα προσθέσετε αισθητηριακό εξοπλισμό ή να επιλέξετε κάποιο διαφορετικό κάθισμα εξ αρχής. 


  




 





 





Αισθητηριακά σακουλάκια και βάζα...

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αισθητηριακά σακουλάκια, κάδους , βάζα κ.ά τοποθετώντας μαζί διάφορα υλικά και αντικείμενα που ενεργοποιούν τις αισθήσεις των παιδιών. Μπορείτε να αλλάζετε την υφή, την όψη και την μυρωδιά τους ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

 

                      

Παιχνίδια που μπορεί να μασήσει...

Πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη να μασάνε πράγματα και πιθανώς αν δεν τους δώσετε κάτι τέτοιο να αρχίσουν να μασάνε τα ρούχα τους, τα μολύβια τους, ακόμη και τα δάχτυλα τους. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που επιτρέπεται να μασήσουν ακόμη και τροφές που έχουν τη μορφή παιχνιδιού ή αξεσουαρ.

   

                               

Πλαστελίνη...

Η πλαστελίνη είναι ένα πολύ χρήσιμο και φθηνό υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τα παιδιά όταν είναι αγχωμένα, υπερδιεγερμένα ή προσπαθούν να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν ακίνητα. Μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε τη δική σας ακόμη και με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα του σπιτιού σας.


Σφιχτά ρούχα...


Για πολλά παιδιά που αναζητούν την πίεση και ηρεμούν με αυτή, χρήσιμα μπορούν να φανούν σφιχτά ρούχα όπως για παράδειγμα μια ολόσωμη φόρμα γυμναστικής που φτάνει έως τον αστράγαλο τους. Καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα νούμερο μικρότερο απο αυτό που φοράνε. Απο πάνω μπορούν να φορέσουν τα ρούχα τους ενώ θα δέχονται την πίεση που χρειάζονται.


Ακουστικά που μειώνουν τον θόρυβο...

Αν και η μουσική πολλές φορές βοηθά τα παιδιά με Δ.Α.Ε. πολλές φορές ακόμη και ο παραμικρός θόρυβος τα αποδιοργανώνει και τα ενοχλεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ακουστικά που μειώνουν τον θόρυβο ειδικά αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε ένα θορυβώδες μέρος.

 






Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια.




Πηγή:

Τhe Chaos and the clutter, 2013., Must have for kids with sensory needs [online] Available at: <http://www.thechaosandtheclutter.com/archives/must-haves-for-homeschooling-kids-with-sensory-needs> Accessed at 1 July 2016.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου