Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δέσιμο κορδονιών... Tips & Tricks!

... από έναν εργοθεραπευτή!

                         
                                 Αποτέλεσμα εικόνας για tying shoes

Το δέσιμο των κορδονιών είναι μια πολύ σύνθετη δραστηριότητα καθημερινής ζωής, η οποία απαιτεί την ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων για την επιτυχή εκμάθηση και υιοθέτηση της, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να δυσκολεύονται πολύ σε αυτή. Υπάρχουν τόσες πολλές δεξιότητες που χρησιμοποιούμε καθώς δένουμε τα κορδόνια μας, με αποτέλεσμα όταν παρουσιάζεται κάποιο έλλειμμα σε κάποια/ες απο αυτές, το παιδί να εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες στην εκμάθηση της δραστηριότητας.
Πιο αναλυτικά, το δέσιμο των κορδονιών δεν απαιτεί μόνο λεπτή κινητικότητα, αλλά και άλλες δεξιότητες όπως η καλή οπτική επεξεργασία, οπτικοκινητικό συντονισμό, δύναμη δακτυλικής λαβής κ.λ.π. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές και κάποιοι τρόποι εκμάθησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να δοκιμάσετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί.

1. Τοποθετήστε το παπούτσι ή την επιφάνεια εργασίας μπροστά απο το παιδί π.χ. στο τραπέζι. 

Όταν ξεκινάτε την εκμάθηση στη δραστηριότητα θα ήταν καλό να έχετε το παπούτσι σε ένα σημείο στο οποίο το παιδί θα έχει εύκολη οπτική επαφή, χωρίς να σκύβει, να βρίσκεται σε μια άνετη θέση και να μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία τα χέρια του. Γι΄αυτούς τους λόγους καλό θα ήταν να μην ξεκινήσετε την εκμάθηση έχοντας το παπούτσι στο πόδι του παιδιού.  


2. Ξεκινήστε διδάσκοντας το παιδί να κάνει το πρώτο "σταυρωτό" δέσιμο.

Για τα περισσότερα παιδιά είναι πιο εύκολο να μάθουν να κάνουν πρώτα το "σταυρωτό" δέσιμο που ουσιαστικά και σταθεροποιεί το παπούτσι στο πόδι του παιδιού και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εκμάθηση των "θηλιών".

3. Χρησιμοποιήστε κορδόνια διαφορετικού χρώματος.

Χρησιμοποιώντας κορδόνια διαφορετικού χρώματος μπορείτε να αποφύγετε εκφράσεις όπως "πιάσε το αριστερό κορδόνι", "πέρασε το μέσα απο το δεξί" κλπ. Οι εκφράσεις αυτές μπορεί να μπερδέψουν το παιδί και η χρήση κορδονιών διαφορετικού χρώματος είναι σημαντική βοήθεια. 

4. Χρησιμοποιήστε πιο χοντρά και παχιά κορδόνια.

Τα πιο παχιά και σκληρά κορδόνια μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τόσο γιατί είναι πιο εύκολο να τα πιάσει όσο γιατί παραμένουν πιο εύκολα σε μια θέση. Υπάρχουν ακόμη και κορδέλες ή σχοινιά τα οποία έχουν κάποιου είδους σύρμα και μπορούν να φανούν πολύ βοηθητικά. 

5. Χρησιμοποιήστε κάποιο βοηθητικό εργαλείο για την συγκράτηση των θηλιών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά όπως ένα μανταλάκι ώστε να βοηθηθεί το παιδί να συγκρατήσει τις θηλιές πριν τις δέσει. Υπάρχουν ακόμη στο εμπόριο κορδόνια με ενσωματωμένο velcro. Φυσικά στόχος μας είναι το παιδί να κάνει αυτόνομα τη δραστηριότητα, αλλά στα αρχικά στάδια εργαλεία όπως αυτά που αναφέρθηκαν μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα 

6. Βεβαιωθείτε πως τα κορδόνια έχουν αρκετό μήκος. 

Πολλές φορές δουλεύοντας με παιδιά πάνω στα κορδόνια των παπουτσιών τους έχω παρατηρήσει, οτι τα κορδόνια είναι τόσο μικρά που ακόμη και εγώ οριακά μπορώ να τα δέσω. Βεβαιωθείτε λοιπόν οτι υπάρχει αρκετό μήκος ώστε τα παιδιά να μπορούν να πιάσουν μια καλή ποσότητα κορδονιού για να κάνουν τις θηλιές.

7. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τρόπους δεσίματος.

Η αλήθεια είναι οτι οι περισσότεροι απο εμάς δένουμε τα κορδόνια μας με τον ίδιο τρόπο αφού συνήθως 2-3 είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι δεσίματος κορδονιών. Μπορείτε φυσικά να ξεκινήσετε την εκμάθηση όπως θεωρείτε, αλλά μην ξεχνάτε οτι αυτό που μας ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι το τελικό αποτέλεσμα και όχι ο τρόπος. Δώστε λοιπόν περιθώριο στο παιδί να ανακαλύψει τον τρόπο που το βοηθά, προσπαθώντας φυσικά να το διευκολύνετε, αλλά μην το πιέζετε να χρησιμοποιήσει κάποια συγκεκριμένη τεχνική η οποία πιθανώς βολεύει εσάς.

8. Βάλτε κουκκίδες στα κορδόνια ώστε να δείχνετε ουσιαστικά τα σημεία που θα κρατήσει.

Μπορείτε να κάνετε κουκκίδες ώστε να "δείχνετε" στο παιδί τα σημεία που τα κορδόνια χρειάζεται να ενωθούν.

                                  


Καλή επιτυχία!!!

Μπουρνάκα Αικατερίνη, Εργοθεραπεύτρια.



Πηγή:

Therapy Fun Zone, 2016., Teaching shoe tying: Tips and Tricks [online] Available at: <http://therapyfunzone.net/blog/teaching-shoe-tying-tips-and-tricks/> Accessed at 9 September 2016.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου